Monday, 12 September 2011

STAY UP lagi!!

assalamualaikum semua. berjumpa kita lagi. kat sini aku nak cakap pasal stay up. korang biasa stay up tak? ala,stay up tahu tak apa? tak kan tak tahu kot. haha. stay up tu tak tidur malam la. haha.aku tahu korang tahu kan. korang rase stay up ni bagus ke tak? stay up ni bawak advantages ke disadvantages? kalau bagi aku, ada advantages dan ada jugak disadvantages nya.


"Early to bed and early to rise makes a man healthty, wealthty and wise" - Ben Franklin.


"Early to rise, early to bed, makes a man but socially dead" - Cenobite.


aku ada terbaca satu web ni mengenai kebaikan dan keburukan stay up late ni. tapi dalam English lah. maklumlah bahasa global kan. kat sini ada sikit maklumat tu. aku da tolong terjemahkan untuk hangpa semua. 


                 


Antara keburukan stay up itu adalah stay up ni bawak banyak kerosakan pada badan, kepenatan yang kerap,  dan juga memperlahankan sistem imuniti badan. selain itu, boleh membawa juga kepada kerosakan hati


kalau kebaikan stay up pulak antaranya :
boleh belajar dengan tenang, tiada gangguan, boleh makan sorang-sorang(xde kawan nak kacau pasal suma dah tidur), dan tidak kurang jugak boleh solat sunat(tambah pahala).
KALAU NAK STAY UP JUGAK???
1. Sediakan minuman yg secukupnya.
air kosong pon okayy
2. makan lewat malam seperti makanan yg panas macam maggi kari LETUPP!!
3. Dinner jangan makan kenyang sangat. nanti mengantuk. dah tak boleh stay up. ZZZZZZ...
4. Minum Nescafe atau kopi panas untuk menyegarkan badan.
katil says 'NO ENTRY'



5. tak kesah lah penat mana, tahan diri untuk tidak tidur dan stay up.




                                   6. Kena selalu lakukan 'deep breathing'
    7. bila nak dekat subuh tu, dalam pukul 5 pagi, cuba bayangkan suasana matahari terbit, ayam berkokok, kicauan burung untuk mengelakkan mood mengantuk.



                
8. Dan paling penting jangan lupe BREAKFAST ye!!


sarapan adlh waktu mkn yg plg penting dlm satu hari


itulah antara petua-petua kalau nak stay up. lepas ni boleh la cuba. aku dah biasa dah. haha.kira sifu lah ni. ape pon tak boleh. apa pun, stay up ada kebaikan dan keburukannya. terpulang pada kita nak menilainya. sekian dahulu . sehingga berjumpa lagi. bye







2 comments:

amirulspurs said...

weyh, nice entry.


btw, better kau tkar komen setting kpd pop up window. and unable word verification tuh. utk mesra komen. sng nk komen. chill. sidebar kemaskan sikit. agak berat :D sori, just teguran.

lawat blog aku, amirulspurs.blogspot.com

ape p0n tak b0leh# said...

okayy bang.thanks atas ur advice.