Thursday, 16 February 2012

Awak Kuat Perasan ni !!

Al-kisah ade seorang perempuan,

name aku Minah 
aku ade balak 
name balak aku Mat 
kitorang dah lame kenal
dah lama saling sayang menyayang
kalo lepak same2 pon kadang2 dah naik bosan

tapi satu hari tu
kitorang keluar laa jalan2 macam biase
tapi aku terase lain macam sket
si Mat bawak aku pegi kedai emas
die nak beli cincin
hadiah untuk kakak die katenye

lpas tu die bawak pegi kedai baju pengantin
nak usha2 baju utk kakak die jugak katenye
aku pon ikut je laaa
tapi si Mat beriyer tanye aku yang mane yang aku
paling suka
lpas tu, kitorang pegi kedai bunga
Mat beli sejambak bunga ros merah
pun untuk kakak die jugak katenye
aku pon malas laa nak tanye banyak2
same je jawapan die dari tadi
tak lama lpas beli bunga tuh
tibe2 Mat berenti..
die berdiri tegak memandang ke arah aku..
mukanya agak kemerahan
panas kot
tapi die senyum2..
dan tunduk memandang kasut sendiri
tibe2 die 'go down on one knee'
maka secara automatik aku pon teringat laa lagu
avril
"i want to see you go down on one knee..marry
Me today..."
Mat memanggil nameku..
"Minah..."
sambil menghulurkan cincin dan bunga ros tadi
aku terdiam....
aku terpaku di situ...
perasaanku mula bergelora
sudah terbayang pelamin indah tempat kami
bersanding
tiba2 terbayang keluarga dan anak2
tanggungjawab yang berat terhadap keluarga
sudah bersediakah aku...?
tetapi aku gembira
dalam tak sedar, airmataku mengalir perlahan di
pipi
Mat masih tunduk...
die memanggil namaku lagi skali
"Minah..."
dalam tangisan kegembiraan aku menoleh ke
arah Mat
dan pada masa yang sama juga Mat mendongak
memandang ke arahku
mata bertentang mata..
Mat bersuara...
"Laaaa..ni apsal nangis2 nih?? Tetibe je..gile
ape??
Dah laaa orang panggil banyak kali tak jawab..
tolong laaa pegang bende2 ni jap..aku nak ikat
tali kasut nih..cepat laaa..panas
nih..ishhhh..susah btol orang sentimental nih..."

Dan aku pon meraung bagai nak gile
malunye aku
hampeh ko Mat..bile nak masuk minang nih..?? 



Jangan cepat perasan tauuu !! hehe..


7 comments:

mizz RFL said...

hahaha terbaik r citer ni.. follow blog u..

.cik syana. said...

haha. xleh blah giler!
awt laa over sgt nges.
mesti bengang giler.hihi

Cik Meeja said...

Ngahahahaha! Lawak ar..Moral of the story : Sile jangan cepat perasan. Kang da tak pasal termalu sendiri. Ahaks!

CekbOlat-bOlat said...

minah tensen !

Eena Arrina said...

haha.kesiannyerr weyhh :P folow sini...takmau sombonk cek naaa! aku ada kutuk kau kat blog aku.heheee <gimik ke betul?

Eena Arrina said...

haha.kesiannyerr weyhh :P folow sini...takmau sombonk cek naaa! aku ada kutuk kau kat blog aku.heheee <gimik ke betul?

shazwan: said...

mizz : haha . tau xpe. thanks ea . nanti i singgah blog u .

syana : haha . perempuan kan . biasalah . hehe.

meeja : betul tu . haha

adik bolat : tensen2

eena : kutuk aku ye ? haha